“Gewoon voelen” ja maar hoe dan?

Overspoelen emoties je? Je zou er voor kunnen kiezen ze te doorvoelen. Hoe klinkt dat? Heb je meteen een idee hoe je dit nu kunt doen? Ik kan me voorstellen dat het wat vragen oproept. Want het doorvoelen van gevoelens en emoties hoe werkt dat eigenlijk?

Als haptotherapeut ben ik expert op het gebied van voelen. Maar sodejus er zijn zeker ook emoties die ik liever uit de weg ga. En hebben we dat niet allemaal? Maar er is een manier. En manier is eigenlijk niet het goede woord, want daarmee lijkt het een quickfix en daar doe ik nou juist niet aan. Die manier is doorvoelen. Hoe dan?

– Emoties bestaan uit zoveel meer dan je misschien denkt. Voel maar hoe boos in je lijf voelt of verdriet. Van boos krijg ik het warm, gaat mijn spierspanning omhoog. Verdriet maakt me zachter, zwaarder. Zo heeft ieder gevoel zijn eigen lichamelijke sensatie.
– Gevoelens hebben ook hun eigen beleving. Mijn beleving en ervaringen rondom boos zijn anders dan die van jou.
– Raak die plekjes eens aan bij jezelf waar je het verdriet, de boosheid, de vreugde of de angst voelt. Doe dat eens met een zachte hand. Een hand die wil ontdekken. Eentje waarmee je een ander normaal gesproken aanraakt, maar waarmee je nu jezelf troost en kracht kunt bieden.

En wanneer het je overspoeld?
– Raak je onderbuik aan. Doe een apél op je bekken. Maak dat jouw veilige plekje. Je basis. Wanneer je vanuit je onderbuik naar buiten voelt, naar je hand. Helpt dat je ademhaling al zakken. Het maakt dat er wat rust kan komen in een onrustig lijf. Het kan de resetbutton zijn die je net even nodig had.

Heb je geen idee? En is aanraken best een brug te ver? Bezoek eens een haptotherapeut. We helpen je met liefde weer in contact te komen met je lichaam, met je gevoelens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *