Seksueel geweld – deel 1

Een aantal jaar geleden was ik bij een training ‘Seksueel Geweld’ vanuit mijn werk als crisishulpverlener. Het eerste wat de trainer Iva Bicanic ons vroeg te doen was allemaal onze telefoon te pakken en daar het nummer van het centrum seksueel geweld in te zetten. Ik keek om me heen, er werd wat ongemakkelijk heen er weer geschoven. Het werd stil en Iva wachtte duidelijk tot mobieltjes te voorschijn werden gepakt. Ik pakte mijn werkmobiel en wilde het nummer noteren tot het me als een baksteen trof. Ik wilde het in mijn werkmobiel noteren omdat ik dacht: ‘altijd handig als ik het voor mijn werk nodig heb’ ofwel, ‘mij overkomt dit niet’. Een gekke gedachte als je bedenkt dat 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 20 mannen ooit verkracht is. Een nog gekkere gedachte dat ik me bedacht, ik ben al 1 van die 5.

Wat maakt nou dat dit een onderwerp is wat we liever mijden? Zou het de angst zijn? De angst dat het mij overkwam, zo goed als dat het jou kan overkomen? Seksueel geweld maakt vele slachtoffers. En 80% van de daders is ook nog eens vaak een bekende van het slachtoffer. Daders zijn daarmee dus lang niet altijd enge en onbekende daders, zoals in mijn geval. Veel vaker komt het voor dat de dader het het slachtoffer moeilijk maakt door ermee naar buiten te komen door: (lieve)woorden/dreigen/manipulatie. Door de impact die seksueel geweld heeft op je welzijn, op de gedachten die je over jezelf hebt, op je lijf, het vindt zich binnen in jouw lichaam plaats, is de kans op PTSS (langdurige angstklachten na trauma) het grootst bij deze vorm van trauma. Gevoelens van schuld en schaamte overheersen. Dit alles maakt dat er niet of nauwelijks over gesproken wordt. Wat de weg naar verwerken niet gemakkelijk maakt. Ik wil dat taboe doorbreken. Als 1 van die vrouwen, als hulpverlener en als moeder.

Ik wil dat iedereen die ooit te maken heeft gehad met seksueel geweld voelt; dit is niet mijn schuld, dit had niet mogen gebeuren en ik ben het waard om dit te verwerken. Er is hoop. En heb je het niet meegemaakt. Noteer het nummer van het centrum seksueel geweld in je telefoon: 0800-0188, je weet maar nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *