Seksueel geweld – deel 2

Wanneer je met seksueel geweld te maken hebt gehad, wanneer de storm over is komen razen, blijf jij met de brokken achter. Vaak is het al een hele weg dit bekend te maken, als het al bekend wordt. Wanneer de dader een bekende is kan het jou hele leven en dat van je omgeving overhoop halen. Meer dan eens heb ik gezien hoe verhalen binnen een gezin worden afgezwakt, terug worden gedraaid. Want ‘out in the open’, is het er. Dringt het zich aan je op. Het kan zijn dat je enorm alert wordt op de omgeving om je heen. Ook het omgekeerde komt vaak voor, om emoties niet te hoeven voelen treedt er een bepaald verdovend gevoel op. Herbelevingen over de gebeurtenis komen naar boven. Je bent weer even in het verleden. Wanneer dit je overkomt kun je denken, ‘wat gebeurd er? ik word gek.’ Terwijl dit een doodnormale reactie is op een abnormale gebeurtenis. Houdt dit langere tijd aan. Dan kan het zijn dat je PTSS ontwikkelt. Hulp kan je dan helpen angstreacties te verminderen. Het lastige is alleen dat door schuld en schaamte veel mensen niet zover komen. De gedachten: was ik maar nooit gegaan, waarom droeg ik dat rokje, ik lokte het vast uit, ik moet er voor boeten, overheersen. Of je bent zo beschadigd in het vertrouwen in anderen dat de stap naar een hulpverlener te groot is. Het vraagt van ons hulpverleners een handreiking naar jou. In ieder geval het vertrouwen naar jou uit te spreken. Dat verwerken een optie is. Dat je dit niet alleen hoeft te doen.

Heb jij seksueel geweld meegemaakt? Er is uitzicht op een leven zonder dat die angstreacties zich aan je opdringen. Een leven zonder dit trauma op de voorgrond. EMDR en cognitieve therapie zijn therapievormen die bewezen zijn te werken bij PTSS. Ik heb gemerkt hoe waardevol lichaamsgerichte therapie kan zijn, bijvoorbeeld haptotherapie. Ik heb ervaren hoe een gebeurtenis die nooit had mogen gebeuren, een plek heeft gekregen op mijn ‘levenslijn’ waar ik naar kan kijken, naar kan voelen. Wat er mag zijn. En dat wens ik iedereen die seksueel geweld heeft meegemaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *